Skovhave

Skovhave

De seneste 2 vintre har jeg fældet en stor del af mine asketræer pga. askesyge. Herved er der fremkommet en stor lysning i skoven, hvor jeg nu vil gøre alvor af min plan om at lave en skovhave.

En skovhave har stået på min ønskeliste et par år. Det var Vild i haven, en artikel af Jens Thejsen på Havenyt, der dengang vakte min interesse. I Skovhaven, som er en fin lille pjece fra Den økologiske Have, udgivet 2001, giver Sten Porse gode råd og forslag til, hvad man kan plante af træer, buske og skovbundsplanter.

Min skov blev til for 30 år siden, hvor jeg udover Ask plantede Eg, Bærmispel, Røn, Rød-el, Dværgmispel, Slåen, Syren og Rød Kornel. Rød-el blev plantet som ammetræ og siden ryddet. Slåen og Syren egner sig ikke i skyggen under store træer, så de er også blevet fjernet eller gået ud med tiden. Rød Kornel (ikke at forveksle med Hvid Kornel med de smukke røde grene), trives derimod fortrinligt. Den kan blive flere meter høj og breder sig voldsomt ved rodskud. Den er udmærket som højt og tæt bunddække under træerne (hvis ikke man har andre planer med skovbunden) når man skærer den ned ved basis med års mellemrum. Men efterhånden overtager den hele skovbunden, og så er den svær at slippe af med.

I lysningen, hvor skovhaven er ved at blive etableret, har jeg haft en del arbejde med at få has på netop Rød Kornel. Et andet problem var de store askestubbe. Men her sprang jeg over gærdet, hvor det var absolut lavest. De er blevet dækket over med jord! Det var nemlig så heldigt at terrænet faldt ned mod den række asketræer, jeg har fældet. Og ved at påfylde jord, jeg havde tilovers fra bl. a. en sandkasse og et stenbed, jeg fik lavet tidligt i foråret, er der kommet et rimeligt skovbed ud af det.

Jeg mangler dog noget jord i den fjerneste ende, før jeg kan afslutte bedet. Men nu har jeg i det mindste fået begyndt i den ende, hvor det så kedeligst ud, før jeg gik i gang. Her havde jeg nemlig stuvet store dynger af kvas sammen foruden en stor samling sten og gamle opgravede stubbe. Det var fint nok under asketræerne, men efter de blev fældet, syntes jeg, der skulle ryddes op.

Og nu glæder jeg mig til at se, hvad det kan blive til med den skovhave.