Nyt bassin ved havestuen

Det har længe fristet at lave et vandfald i de store sten ved havestuen. Her var bare et lille bitte bassin med en vandsten. I efteråret 2015 fik jeg lavet det om til et lidt større bassin med tilhørende vandfald. Jeg behøvede ikke at flytte de store sten, men gravede ind under dem for at føre vandledningen fra springvandspumpen til toppen, hvor vandet pumpes ud.
For stadigvæk at kunne bruge stentrappen i bedet, var jeg nødt til at placere et par trædesten i bassinet, som man så kan gå hen over det. det fungerer perfekt.

2 tanker om "Nyt bassin ved havestuen"

 1. Hej Knud,
  Er meget begejstret for din haveblog- og imponeret af din energi og evne til at færdiggøre projekterne med succes!!!
  Måske kan du henvise til en hjemmeside eller en bog vi kan finde oplysningerne i.
  Vi har fået mod på at forsøge os at støbe et lille bassin efter dine forskrifter, men nu et par tillægsspørgsmål:
  Hvor langt graver du ned for et bassin på 20 cm dybde?
  Hvor tykt et lag beton skal vi støbe, og det øverste lag af lige dele sand og beton hvor tykt er det?
  De vandfaste masonitplader- kan de bare bøjes så blødt som du har gjort det , hvad fæstner du dem med i jorden- og hvordan fjerner du dem bagefter?
  Tak for inspirationen.
  Mange hilsner
  Iben

  • Hej Iben
   Tak for din kommentar. Jeg kan se på dine spørgsmål, at du har læst en hel del af, hvad jeg har skrevet om støbning af vandbassiner. Dine spørgsmål er vigtige, og jeg vil prøve at svare dig her.
   Jeg graver så meget jord væk, at der er plads til mindst 20 cm. grus/sand under og på siderne af bassinet. Et betonlag på 8-10 cm er passende. Det skal armeres med stål/rionet i betonen, hvis bassinets diameter er ret meget større end 1 meter. For at sikre at rionettet ikke bare ligger under betonen, lægger jeg først nogle betonsten/belægningssten, det kan hvile på, sådan at beton løber igennem og det bliver rigtigt indstøbt. Til et bassin, 20 cm. dyb, vil der så skulle graves jord væk i en dybde af omkring 50 cm. Jeg har ikke brugt vandfaste masonitplader, men masonitplader, der let kan formes. Det sværeste, synes jeg, er at forme masonitpladerne og sikre, de forbliver stabile, mens jeg fylder beton indvendig. Altså må man sikre sig, at der er fyldt helt op bag pladerne med sand eller andet, der ikke giver efter. Jeg former bassinet med skrånende sider. Det er nemlig vigtigt, når frosten kommer, at isen kan skubbe sig op uden at trykke for meget på siderne. Et bassin med lodrette sider skal tømmes om vinteren – og det vil jeg undgå. Sørg for at betonen ikke er for blød, for så vil det være svært at bygge siderne op i den højde, man ønsker. Jeg plejer at afslutte overkanten med frostsikre belægningssten eller granit, som støbes/lægges i den endnu ikke tørre beton.
   Svummelaget dvs. blandingen 1 del sand til 1 del cement, skal være så tynd, at den kan smøres på med en stor svamp eller evt. kalkbørste. Et par mm. tykkelse er nok, men alle porer i betonen skal lukkes. Og det skal smøres på så snart, man kan gå på betonen, men før den bliver tør – og altså samme dag!
   Håber du fik svar på dine spørgsmål, ellers må du spørge igen

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>